Jedzte viac rýb nielen pre omega-3
Slovensko nie je prímorská krajina, no aj napriek tomu je konzumácia rýb pre nás zdravá a vítaná. V obchodoch je dostupnosť dostatočná, aj keď čerstvých rýb je tu po menej, ak tak sú to skôr sladkovodné ryby, no tie sú rovnako dobre prísnoným zdrojom živín pre naše telo.
V nákupnom košíku by nemal chýbať losos, pstruh, ostriež, alebo makrela pre zdravé omega-3 mastné kyseliny, jód, vápnik alebo fosfor. Západná kultúra dostatočne nezdôrazňuje dôležitosť konzumovania rýb. Do popredia nám vtesnajú hlavne mliečne výrobky, čerstvú zeleninu a ovocie, čo rozhodne nie je na škodu, no všetkého treba užívať s mierou.

Pozor na dnu, chorobu kráľov. V súčasnosti máme všetci ľahký prístup k mäsu, ktoré chorobu spôsobuje. V dávnej minulosti si dovolili jesť mäso na dennej báze len najbohatší ľudia, predovšetkým panovníci, aj preto sa dne hovorí choroba kráľov. Neodporúčame nahradzovať mäso múčnymi jedlami a obilninami. Zdraviu prospešná náhrada je rybacie mäso, ktoré sa od bežného živočíšneho jedla v zásade liší.
Oproti minulosti, dnes máme oveľa lepší prístup k bravčovému, hovädziemu, kuraciemu mäsu. Avšak o kvalite môžeme vážne pochybovať. Samozrejme sa dá nakúpiť aj zdravšie mäso, prípadne bio, lenže to si už musíme priplatiť. Každopádne, aj zdravého mäsa sa vieme prejesť a naše telo si potrebuje oddýchnuť. Očista v podobe rybaciny je tá najlepšia možnosť. Síce kvalitné ryby tiež nie sú najlacnejšie, berte to ako investíciu do zdravia. Radšej teraz dať viac peňazí do kvalitnej stravy, než neskôr ešte viac za lekára a lieky.